Kelderisolatie
Informatie over kelderisolatie.In geïsoleerde woningen is het belang van thermische isolatie van kelder of kruipruimte bijna nihil. De kelder is gewoon een koude ruimte, alleen bedoeld voor de opslag van voedsel en andere goederen. Maar hoe zit het met de isolatie van muren en fundering van muren van kruipruimtes? Ik denk dat dit een aspect is dat door gekwalificeerde ingenieurs moet worden aangepakt bij het ontwerpen van een huis.De beste manier om je bestaande kelder te isoleren, is het doos-in-doosprincipe: dat wil zeggen dat je zowel de vloer, de muren als het plafond helemaal inpakt met isolatie.Thermische isolatie van muren en plafonds van de kruipruimte moet gebaseerd zijn op twee principes – (a) verhoogde vochtniveaus en (b) verbeterde thermische isolatiemaatregelen. Het eerste is geen kwestie van theorie, maar een praktisch feit. Kruipruimten met een verhoogde vochtigheidsgraad hebben de neiging om sneller vochtig te worden dan een droog gemetselde kelder. En deze snellere uitzetting van vocht leidt op den duur tot condensatieproblemen.Typisch voor kelders, zeker in een bestaande woning, zijn de vochtige omstandigheden. Kijk daarom eerst na of de kelderwanden, maar ook de vloer, goed waterdicht zijn.
Het tweede principe, dat even belangrijk is, is het gebruik van de juiste thermische of HVAC-apparatuur om de relatieve vochtigheid (RPM) te verlagen. Een veel voorkomende oplossing is het aanbrengen van koude wandpanelen met PVC-folie of plaatstaal. Hoewel dit goedkopere alternatieven zijn voor hout en steenblokken, mogen thermische problemen niet worden genegeerd, zelfs niet wanneer het om lage kosten gaat.
Als u de binnenmuren van de kelder gaat isoleren, maak dan geen gebruik van isolatiematerialen die gevoelig zijn voor vocht. Vermijd materialen als cellulose of glasvezel. Ook isolatieplaten van PUR schuim zijn geen aanrader, omdat ook dit materiaal deels vochtdoorlatend is.Wat de kwaliteit van isolatiematerialen zoals polyurethaan of cellulose betreft, lijdt het geen enkele twijfel dat deze goedkoop zijn en geen deskundige installatie vereisen. Een groot nadeel van deze materialen is echter dat vocht tussen de platen niet gemakkelijk kan worden afgevoerd. Dit kan worden verholpen door een dampscherm aan te brengen tussen de vloerplaten en het oppervlak van de muur. Een andere oplossing is het gebruik van speciale isolatiematerialen voor kruipruimtes, die niet toelaten dat vocht onder het oppervlak van de betonplaten dringt. Info over kelderisolatie
Interesse in Kelderisolatie
Kelderisolatie.
Als uw keldervloer van hout is en voornamelijk uit één plaat of een reeks verdiepingen bestaat, moet u proberen op alle verdiepingen hetzelfde type isolatie te gebruiken. Verdiepingen die schuin aflopen in de richting van de deur en de ruimte daarachter hebben meestal het meest te lijden onder de invloed van thermische massa. De eerste vuistregel voor de isolatie van een kelder omvat vloerplaten van ten minste 4″ dik en evenwijdig aan elkaar.
Een andere belangrijke regel is ervoor te zorgen dat de horizontale afstand van elke verdieping tot het buitenplafond gelijk is aan de diagonale afstand tot de vloer. Om dit te bereiken, knipt u verticale stroken pvc-folie en legt u die als richtlijn langs de vloer.
Bij betonnen muren of betonnen platen van meer dan 3″ dik moet de isolatie horizontaal over de bovenkant worden aangebracht. Er kunnen verschillende soorten isolatiematerialen worden gebruikt om vocht in een kelder op afstand te houden. Glasvezel is een populaire keuze voor kelderisolatie omdat het goed bestand is tegen vocht. Naast het verminderen van vocht, zal glasvezel ook termieten penetratie weerstaan. Als u de hele kelder wilt isoleren, inclusief de muren, het plafond, de vloer en de deuren, moet u een veerkrachtiger, brandvertragend, isolatiemateriaal kiezen.
Een laatste cruciaal aandachtspunt: vergeet de ventilatie niet. Raadpleeg liefst een architect of vakman om je te adviseren in functie van jouw situatie. Meestal is het aan te raden om binnenlucht in je kelder te blazen
Meer info over kelderisolatie nu op www.isolair.be.
Tags
Aannemers Kelderisolatie Limburg | Aannemers Kruipkelderisolatie Limburg | Aanpassingspremie Kelderisolatie | Aanpassingspremie Kruipkelderisolatie | Aanpassingspremie Spouwmuurisolatie | Advies Kelderi |